Tilbake til forsiden

Bli kjent med designsystemet

I NAV har vi laget et designsystem for våre digitale produkter.

Designsystemet er et sett med verktøy som gjør det raskt og enkelt for teamene å bygge produkter innenfor NAVs visuelle profil og i henhold til krav om universell utforming. Systemet består av et komponentbibliotek som er tilgjengelig i Figma og implementert i kode (både plain CSS og React), i tillegg inneholder det en del overordnede retningslinjer for typografi, farger, sidemaler osv.

Hvorfor har vi et designsystem?

Målet med designsystemet er å skape helhetlige brukeropplevelser på tvers av våre tjenester, samtidig som vi gjør teamene mer effektive. Det høres kanskje ut som en utopi, men det er mulig! Ved å bygge verktøy som forenkler teamenes hverdag, og som samtidig sørger for et konsekvent uttrykk på nav.no, oppnår vi målet om helhet og hastighet i teamene i tillegg til at vi enklere kan gjøre større designendringer på tvers av hele nav.no.

Hvordan foregår videreutviklingen/oppdatering av systemet?

Det å bygge et designsystem i en så stor og kompleks organisasjon som NAV er et samarbeidsprosjekt; Uten aktiv deltagelse fra produktteamene ville det vært komplett umulig. Kjerneteamet som jobber med designsystemet til daglig består av 3 personer med kompetanse innen design og frontend-utvikling. Deres viktigste rolle er å sørge for at kollegaene deres har de verktøyene de trenger for å lykkes, og å legge til rette for et godt samspill mellom de ulike produktteamene. 

Hvem kan bruke designsystemet? 

Designsystemet er hovedsakelig bygget for de interne teamene i NAV, men vi har valgt å gjøre kildekoden åpen og dele alle designdokumentene våre. Om du er nysgjerrig på hvordan designsystemet er skrudd sammen, så kan du ta en titt på det her: https://design.nav.no/