Tilbake til forsiden

7 kjappe med årets sommerjobbere!

Vi har spurt sommerjobberne om smått og stort rundt sommerjobben hos oss.

Vi har tatt en prat med fire av årets sommerjobbere, tre har jobbet som utviklere og en har jobbet med data.

I år har vi hatt 20 sommerstudenter i direktoratet i NAV som har vært her i åtte uker, og har fått brynet seg på reelle problemstillinger. Her kan du få et inblikk i hvordan sommeren var for fire av sommerstudentene.

Eline Jørgensen

Utdanning: Dataingeniør, OsloMet

Hvor mange is har du spist på taket i sommer: Hver dag i juli minus helgene, så ca. 23?

Bilde av Eline
Eline har jobbet som utvikler i sommer

1. Hva har du jobbet med i sommer?

I sommer har jeg jobbet med å utvikle en påmeldingsapp for de ansatte i NAV. Dette var for å gjøre arrangeringsjobben lettere og for å få en bedre oversikt over kommende arrangementer.

2. Hvilke teknologier jobbet du med?

Vi brukte de teknologiene som er mest brukt på kontoret, så da gikk vi for Kotlin og Ktor i backend, Next.js og Typescript i frontend, med en Postgress database.

3. Hvordan ble du fulgt opp av mentorer/kollegaer?

Vi jobbet med tre fast ansatte i NAV som gjennom hele sommeren har sittet med oss på kontoret og jo fulgt oss tett gjennom hele sommeren. Det har vært veldig kult å jobbe sammen med de faste ansatte, og det ga oss et dypere innblikk i hvordan det er å jobbe i team.

4. Hvordan var jobbhverdagen?

I begynnelsen når vi opprettet og konfigurerte appen gjorde vi mye mobprogrammering, der én person kodet og resten fulgte med på en TV-skjerm. Etter at appen var satt opp, kunne vi jobbe mer individuelt. Dagen startet da med en kort standup der vi delte hva vi hadde gjort dagen før og planene for dagen. På fredager hadde vi retro (retrospektive møter) der vi gikk gjennom hva vi hadde gjort som var bra og dårlig, og hvordan vi kunne forberede oss til uken som kom. Pausene ble fylt med is på taket (IPT), biljardkamper, og av og til en runde i massasjestolen!

5. Hvorfor søkte du sommerjobb NAV?

Jeg søkte sommerjobb i NAV primært for å skaffe meg erfaring og for å få en smakebit på hverdagen til en utvikler. 

6. Hvordan var det sosiale miljøet?

Det sosiale miljøet var fantastisk, og jeg var heldig som fikk jobbe med en så god gjeng. Hver uke arrangerte ett av teamene sosiale aktiviteter, og det var en god måte å bli godt kjent på. Blant annet ble det tradisjon å dra på Oslo Street Food før man fro videre til blant annet bowling som mitt team arrangerte. 

7. Er det en ting som har overrasket deg fra sommerjobben/arbeidslivet som du ikke forventet?

Den største overraskelsen for meg var hvor mye jeg lærte om å jobbe i et team. Selv om jeg først og fremst hadde forventninger om å lære teknologier, lærte jeg også om hvor mye et godt samarbeidet og smidige metoder virkelig har å si, og denne sommeren har virkelig overgått alle mine forventninger.

Sindre Kjelsrud

Utdanning: Bachelor i Informasjonsteknologi, HVL Bergen

Hvor mange is har du spist på taket i sommer: På taket var det nok rundt 12, men ved biljardbordet tipper jeg rundt 8.

Bilde av Sindre
Sindre har jobbet som utvikler i sommer

1. Hva har du jobbet med i sommer?

Oppgaven min i sommer gikk ut på å tette spriket mellom saksbehandlere og utviklingsteamet ved å utvikle et feilrapporteringssystem som bruker den nye vedtaksløsningen for sykepenger.

2. Hvilke teknologier jobbet du med?

I sommer har jeg jobbet med en haug av forskjellige teknologier, der jeg har hatt lite erfaring med de fleste. Vi har hatt egentlig stor valgfrihet i forhold til hva vi vil bruke, men med selvfølgelige anbefalinger på hva de bruker fra før av. For å ramse det raskt opp så har jeg jobbet med Kotlin, Ktor, React med Typescript, Axios, Cypress, PostgreSQL og Exposed ORM. For styling og komponenter har jeg brukt TailwindCSS og NAVs eget komponentbibliotek Aksel.

3. Hvordan ble du fulgt opp av mentorer/kollegaer?

Jeg vil si at gruppa mi blitt fulgt opp av mentorer/kollegaer veldig godt igjennom hele sommeren. Mentorene våres i PO Helse har vært til stor hjelp og hjulpet oss masse med prosjektet vårt med tett oppfølging. Kollegaer har også kommet innom og hjulpet oss, og er alltid like villige til å svare på spørsmål vi har.

4. Hvordan var jobbhverdagen?

Jobbhverdagen har vært kjempebra, jeg er veldig positivt overrasket og enda mer klar for å komme meg ut i arbeidslivet pga. dette! Vi har startet hver dag med å ha standup kl. 09:15 og planlagt dagen her. Utover dagen har vi jobbet med oppgavene vi har planlagt ved bruk av både mob- og parprogrammering, og vært gode til å ta pauser når det trengs hvor vi enten har tatt oss en is eller spilt en runde biljard! I tillegg så har NAV fleksitid som har vært kjempedigg utover sommeren ettersom man kan bruke de timene man har jobbet i “overtid” til å avspasere når det trengs, hvis man f.eks. har lyst på en langhelg.

5. Hvorfor søkte du sommerjobb NAV?

Jeg søkte sommerjobb i NAV pga. en kompis av meg jobbet her i fjor sommer og fortalte meg bare positive ting om hvordan det var å jobbe i NAV. I tillegg så fikk jeg enda mer lyst til å jobbe hos NAV etter de hadde en bedriftspresentasjon hos oss på skolen som var veldig interessant!

6. Hvordan var det sosiale miljøet?

Det sosiale miljøet har vært veldig bra i sommer! Hver uke har hver gruppe med sommerstudenter hatt et sosialt arrangement der vi har dratt på blant annet Oslo Street Food, mini-bowling, dart, minigolf og karaoke.Det har også vært en pågående biljardturnering igjennom sommeren der de fleste har deltatt (også faste ansatte) som har vært gøy å både følge med på og være med i.

7. Er det en ting som har overrasket deg fra sommerjobben/arbeidslivet som du ikke forventet?

En ting som har overrasket meg fra sommerjobben/arbeidslivet er hvordan et brukerintervju fungerer. Spesielt har jeg lagt merke til hvor viktig det er å ikke putte ord i munnen til brukeren, noe som også er ganske vanskelig ettersom man selv bygger ideer under intervjuet som man vil foreslå.

Abinida Jeyarajah

Utdanning: Fysikk og matematikk, NTNU Trondheim

Hvor mange is har du spist på taket i sommer: 2... (laktoseintolerant + sorbet-misliker)

Bilde av Abinida
Abinida har jobbet om data scientist

1. Hva har du jobbet med i sommer?
Vi har sett på om det er mulig å si hvor mye hjelp en arbeidssøker trenger basert på opplysningene fra arbeidssøkerregistreringen. Det eksisterer en profileringsalgoritme som forsøker å gjøre dette. Vår jobb har vært å evaluere og forbedre denne.

2. Hvilke teknologier jobbet du med?
Det har vært opptil oss. Teamet mitt har jobbet i Python og brukte blant annet pakkene: pandas, plotlyexpress, seaborn, statsmodels, sklearn, scipy. Vi har også brukt verktøyene quarto, google cloudplatform og bigquery.

3. Hvordan ble du fulgt opp av mentorer/kollegaer?
Vi har hatt to veiledere som fulgte oss grundig i begynnelsen, men som ga oss rom til å gi oss muligheten til å forme oppgaven som vi ville. Det var fokus på læring, og ikke noe press på å bli fortest mulig ferdig med oppgaven. Jeg syns det har vært et godt samarbeid med mentorene våre, og også med de andre sommerstudentene på teamet mitt.

4. Hvordan var jobbhverdagen?
Dagen begynte med standup med teamet. Etter det varierte vi på å mob-programmere og selvstendig jobbing. Det ble også en del is-, kaffe- og biljardpauser mellom slagene! Vi avsluttet dagen med utsjekk der vi snakket om hvordan vi hadde jobbet i løpet av dagen.

5. Hvorfor søkte du sommerjobb NAV?
Jeg søkte hos NAV IT fordi jeg hadde lyst til å lære mer om NAV. Alle kommer til å møte NAV på et eller annet tidspunkt i livet sitt. Derfor er det viktig med gode IT-løsninger og modeller som kan effektivisere mange av prosessene som foregår hos NAV.

6. Hvordan var det sosiale miljøet?
Det har vært helt supert! Hvert team har på rundgang hatt ansvar for å arrangere noe sosialt i løpet av sommer. Det har fungert veldig bra, og det har blitt en del turer innom Oslo Streetfood og SYNG.

7. Er det en ting som har overrasket deg fra sommerjobben/arbeidslivet som du ikke forventet?
Fokuset på læring! Det har ikke vært noe press på å finne en løsning raskt som mulig. Vi har fått rom til å utforske ting som kanskje ikke er helt relevant for problemet, men verdt å lære seg. I tillegg så har arbeidsmiljøet her vært kjempefint. Det har vært lavterskel å slå av en prat om både relevante og kanskje ikke fullt så relevante ting!

Markus Aleksander Råkil Johansen

Utdanning: Informatikk Bachelor, NTNU Trondheim

Hvor mange is har du spist på taket i sommer: Jeg liker å tro at jeg ligger på ca 10, men det er sikkert mer ;)

Bilde av Markus
Markus har jobbet som utvikler i sommer

1. Hva har du jobbet med i sommer?

I sommer har jeg jobbet med et Feilrapporteringssystem for saksbehandlere som bruker den nye vedtaksløsningen for sykepenger!

2. Hvilke teknologier jobbet du med?

Jeg har jobbet med React og TailwindCSS som jeg kjenner fra før, men for det meste har jeg jobbet med teknologi jeg ikke har erfaring innen: Kotlin, PostgreSQL, Exposed ORM, Cypress, Axios og Ktor. Vi har også brukt NAV sitt designsystem Aksel, som inkluderer både design tokens og komponenter.

3. Hvordan ble du fulgt opp av mentorer/kollegaer?

Vårt team har fått en veldig tett oppfølging fra mentorer i produktområde helse, noe vi setter veldig stor pris på. Kollegaer som ikke var mentorer har også vært veldig hjelpsomme, de syntes det er hyggelig å kunne bidra og tar spørsmål med et smil.

4. Hvordan var jobbhverdagen?

Jeg pendler fra Sarpsborg så jeg starter min jobbhverdag på toget som går 07:30. Vi har fleksitid noe som er veldig praktisk om man pendler. Jeg jobber ofte en time på toget både hjemover og på vei til kontoret. I teamet vårt starter vi med 15 minutter standup klokken 9, hvor vi fordeler oppgaver og holder oss oppdatert på hva som skjer i teamet. Som regel jobber vi i mob eller par, og vi tar regelmessige pauser med is på taket eller et slag biljard. Vi tar lunsj klokken 11 i personalrestauranten og fortsetter arbeidet etter dette frem til klokken 16:30.

5. Hvorfor søkte du sommerjobb NAV?

At jeg søkte sommerjobb var i utgangspunktet litt tilfeldig. Flere av studievennene mine søkte jobber og oppmuntret meg til det samme, men jeg hadde i utgangspunktet ikke noen tro på at jeg skulle lande en sommerjobb. Da en venn av meg som hadde hatt sommerjobb i NAV tidligere fortalte hvor bra det var å jobbe her, tenkte jeg at jeg skulle gi jobbsøkingen en sjanse. Det har jeg ikke angret på!

6. Hvordan var det sosiale miljøet?

Det er et veldig bra sosialt miljø på jobben og jeg trives veldig godt med både kolleger, mentorer og de andre sommerstudentene. Det arrangeres sosiale arrangementer ukentlig og det har vært mye teambuilding med våre nærmeste kolleger i NAV. Det har også vært en biljardturnering i sommer.

7. Er det en ting som har overrasket deg fra sommerjobben/arbeidslivet som du ikke forventet?

På studiet rendyrker vi IT-faget i stor grad, det gjør at man kanskje ikke er så forberedt på viktigheten av domenekunnskap i fagfeltet man jobber. Det å bygge seg en domeneforståelse rundt for eksempel sykepenger kan ta lang tid, men det er helt essensielt for å være en god utvikler innen sykepenger!

Kan du tenke deg å ha sommerjobb hos oss? Sjekk ut våre stillinger her.