Tilbake til forsiden

Hilsen fra fjorårets sommerstudenter

I 8 uker hadde NAV IT 37 sommerstudenter som jobbet med aktuelle tema og problemstillinger. Her kan du lese mer om hvordan sommeren har vært for teamet som har jobbet med å lage en kalkulator for estimering av utbetaling av arbeidsavklaringspenger (AAP).

Vi har denne sommeren hatt gleden av å jobbe som sommerstudenter i team AAP. Vi fikk i oppgave å utvikle noe helt nytt for å hjelpe de som har, trenger eller er nysgjerrige på arbeidsavklaringspenger. Vi har laget en kalkulator som lar brukeren selv beregne hvor mye de kan få utbetalt i støtte. Gjennom sommeren har vi hatt muligheten til å bryne oss på nye teknologier og rammeverk. Friheten til å velge selv hva vi ønsker å lære mer av har vært stor, noe vi har satt pris på. Det har vært sosialt opplegg, god mat i personalrestauranten og mye ny kunnskap på veien.

Hvem er vi?

Vi er et team av studenter fra forskjellige universiteter og høyskoler spredt over hele landet. Teamet består av fem utviklere, en designer, en design-researcher og en universell utforming-spesialist. I tillegg har vi hatt en mentor, Kent, som er fast ansatt som utvikler i NAV og har vært til stor hjelp på alle områder.

Hva har vi gjort?

Denne sommeren har blitt tilbragt i fjerde etasje på NAV´s kontor på Helsfyr. Her har vi fått vår helt egen seksjon hvor alle sommerstudentene og mentorene har holdt til. Det ble i starten av sommeren satt av god tid til opplæring og kursing før vi etter hvert fikk utdelt oppgaver og ble plassert i tverrfaglige team. Det å jobbe i tverrfaglige team var nytt for mange og har derfor vært en verdifull erfaring som vi kan ta med oss videre. Vi fikk muligheten til å ønske oss oppgaver, og var heldige nok til å bli plassert på team AAP. Oppgaven vi fikk var todelt og utviklingen har i hovedsak dreid seg rundt kalkulatoren. Utviklingen har resultert i en applikasjon som er tenkt å ligge åpent for alle på NAV sine sider. Gjennom arbeidet med oppgaven har vi fått bryne oss på både frontend- og backend-utvikling. Backenden er skrevet i Kotlin med rammeverket Ktor, frontenden er skrevet i Typescript med rammeverket Next.js og som CSS rammeverk har vi brukt Tailwind. Her gjorde det ingenting at man ikke kunne alt fra før og det har vært masse rom for læring og spørsmål. Uavhengig av teknisk bakgrunn og erfaring har alle på teamet fått prøve seg like mye da vi i hovedsak har brukt utviklingsmetodikken mob-programmering. Vi har alle fått en bredere forståelse for hele prosessen rundt å utvikle en applikasjon.

Vår oppgave var svært sammensatt, og vi måtte begi oss ut på områder vi ikke hadde mye erfaring med fra studiet. For å få kalkulatoren helt riktig i forhold til det gjeldene lovverket måtte vi sette oss godt inn i lover, regler og rundskriv. Vi har brukt mye tid på å teste applikasjonen på brukere, noe som har vært veldig lærerikt for oss. I tillegg har vi fått god hjelp av vår uu-spesialist for å gjøre applikasjonen tilgjengelig og brukervennlig for alle. Universell utforming har vært et stort fokus gjennom sommeren og noe som er spesielt viktig for NAV, her har vi fått god innføring og oppfølging underveis. I starten av sommeren hadde vi noe som kalles for en empatilunsj. Der fikk vi utdelt utstyr for å oppleve hvordan det kan være å ha en funksjonsnedsettelse. Dette er noe vi kommer til å få god bruk for senere i arbeidslivet og en viktig opplevelse å ta med seg videre.

Bading og is

Gjennom sommeren har det vært sosiale aktiviteter minst en gang i uken. Alle team fikk tildelt hver sin uke der de skulle planlegge en aktivitet for de andre sommerstudentene. Denne sommeren har vi blant annet vært på alt fra minigolf og brettspill til dart og bading. I tillegg har det skjedd mye på kontoret i løpet av arbeidstiden, for eksempel Mario Kart- og biljard-turnering, bildekonkurranser og sist, men ikke minst is på takterrassen. Dette har ført til god stemning på kontoret og gjort at vi har blitt godt kjent på tvers av teamene.

10/10 would recommend

Mye læring og mye sosialt har gjort dette til en kjempefin sommer fylt med nye minner og gode erfaringer. Vi har fått lært masse, utforsket reelle problemstillinger og blitt kjent med andre flinke studenter fra hele landet. Vi har fått god veiledning og hjelp hele veien, og det har vært lav terskel for å stille spørsmål. En ekstra takk til Kent som har stilt opp gjennom hele sommeren og svart på alt vi har hatt å komme med av spørsmål. Nå som skolebenken står for tur vil vi ta med oss masse ny læring, motivasjon, kunnskap og nye venner.

Publisert 17.08.22